
 

  

Retailers and TV advertising: interpretation grid 

 

 

Interpretation grid concerning Article 8 of the n° 92-280, 27 March 1992 decree, as 

amended by decree N ° 2003 960, 7 October 2003. 

 

Adopted by the industry in June 2006, 

 

"In view of the opening of television advertising for retailers, ARPP, in agreement with 

the advertising industry, considered it useful to clarify the article 8 of Decree No 92-280 

of 27 March 1992, completed by the CSA statement of 23 December 2004.  

This article, which allows television advertising for retailers on all linear television 

services, nevertheless maintained a ban on commercial promotional operations. It is 

understood that, in compliance with the rules applicable to promotional operations, 

television advertising for the distribution sector must respect the following interpretation 

grid. " 

 

Article 8: 

"Advertising is prohibited for products whose television advertising is prohibited by law 

and, also for the following economic products and sectors: 

... 

Retailers, for commercial promotional operations taking place entirely or partly within the 

national territory. 

 

For the purpose of this Decree, a commercial promotional operation shall mean any offer 

of goods or services to consumers or any event organization which is of an occasional or 

seasonal nature, resulting in particular from the duration of the offer, price and 

conditions of sale, the size of the stock put up for sale, the nature, origin or special 

features of the goods or services or the ancillary products or services offered. " 

 

1. Commercial promotional operations concerned by the decree 

 

1.1 Organization of an event 

 

Reference to an event consisting of a commercial operation is not possible in an ad for a retailer 

or in which a retailer is mentioned. 

 

For example, promotion by games (contests and lotteries) is an event that constitutes a 

prohibited commercial promotional advertising. 

 

The reference in television advertising of a retailer's support for an event does not immediately 

constitute a commercial promotional operation prohibited by the Decree of 27 March 1992. 

 

For example, the event may be of general interest. It is then understood as a philanthropic, 

educational, scientific, social, humanitarian, sports, family, cultural or artistic event, the 

promotion of the artistic heritage, the defense of the natural environment or the diffusion of 

culture, language and French scientific knowledge (concepts covered by the Law of 23 July 1987 

on the development of patronage). 

However, the event of general interest must not be accompanied by a commercial promotional 

operation in favor of the retailer. The promotional character must be assessed in the light of a 

number of elements, including the nature of the retailer's participation in the event and the 

claims of the ad. 

 

For example, ads such as: "X% discount on prices for an event of general interest" or "X% of 

sales paid in conjunction with a charity event" fall under the prohibition set in the decree. 

 

 



 

  

Other illustrations include the following: 

 

• The opening of a new store does not, in itself, constitute a commercial promotional activity 

within the scope of the decree. Thus, the opening of a store in an exceptional way, on certain 

days of the week (e.g. "open-day" operation) constitutes an event perceived as a commercial 

promotional therefore prohibited in television advertising. But, the opening, for example, every 

Sunday cannot be appreciated as promotional. 

• The announcement of the arrival of a product, and in particular its novelty, if it is not 

associated with a period of availability or a limited stock, does not constitute a commercial 

promotional operation (cf., Points 1.2, 1.3 and 1.4) 

 

1.2 Duration of the offer 

 

Specific indications of the period of validity, such as literal references (e.g. "the anniversary of 

..., the week of ...") to an event or a period, imply the promotional nature of the goods or 

services. 

Durable but non-permanent offers (e.g. "valid on certain days of the week") are also 

considered promotional. 

 

1.3 Prices and terms of sale announced 

 

A / OPERATIONS 

 

Promotional transactions by price (ex: discount offer and refund) and / or by the object 

(promotional sales) are excluded from television advertising  

 

B / PRICE ANNOUNCEMENTS 

 

Any announcement of prizes does not necessarily reflect its promotional nature. According to 

the CSA's position, the message should not indicate, nor even suggest, the period of validity of 

the offer. 

This lack of explicit or induced duration implies a presumption of price stability. 

 

This presumption of stability is reversed by the reality of the operation. In order to be able to 

communicate in television advertising on the price of goods and services, the retailer must 

declare to the ARPP (see appendix) that the price charged and the availability of the product 

(stock) are not promotional, price is normal, stable, that it fits, with the availability of the 

corresponding product or service, over time. 

 

Thus, could constitute a reference period, a duration of a 15 weeks application of the 

announced price and the available stock. 

However, this duration may be assessed after examination by the ARPP taking into account the 

nature of the goods or services. 

  

1.4 Importance of stock put up for sale 

 

Advertisements highlighting the existence of a limited stock are, of course, excluded. 

If the advertisement remains silent on the quantity available but the operation is based on the 

existence of a limited stock, the advertising contravenes the provisions of the decree, except 

to provide for a renewal of the stock.  

 

1.5 Nature, origin or special qualities of the goods or services 

 

The promotional nature of the offer will be assessed in compliance with the legal and 

regulatory provisions and in particular Article L.441-2 of the French Commercial Code on 

perishable food products. 



 

  

Messages in favor of shows (e.g. concerts), sports events or specific titles of retailers (e.g. TV 

program No 10) do not, because of their temporary nature alone, refer to a commercial 

promotional operation. 

On the other hand, the claims cannot focus on a promotion carried out on this occasion by the 

retailer. 

 

1.6 Accessory products or services offered 

 

Advertisements in favor of permanent advantages offered by retailers (e.g., accumulated 

points on a loyalty card) are not considered promotional commercial operations. 

 

On the other hand, temporary benefits or services (e.g. doubling of loyalty points, exceptional 

credit rates, etc.) are excluded from television advertising.  

 

2. Activity diversification and retailer brands out of the scope of the decree 

 

2.1 Diversification of activity  

 

Advertisers who meet the qualification of business diversification may communicate on their 

business promotional transactions, as these companies are not considered to be retailers.  

 

The criteria for assessing the diversification of activities necessarily vary according to the 

activity of the retailer.  

 

The diversified activity is established by a series of indications which must contribute so that it 

cannot be considered as an alibi, allowing the retailer to broadcast a television commercial for 

a commercial promotional operation. The diversification of activity implies that the entity is 

legally and financially distinct from the entity which carries out the retailing activity and that 

this activity is autonomous and different. These criteria are not comprehensive, and other 

additional criteria may indicate diversification: different denomination and charter, dissociated 

geographical location...  

 

2.2 Retailer brands  

 

The doctrine applicable to retailer brands is intended to remain, so that television advertising 

for promotional operations relating to them remains possible. This possibility is subordinated to 

the prevailing criteria (absence of allusion to the retailer, possible supply of all competitors ...). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

  

Appendix  

 

Declaration accompanying a request for ARPP clearance on a television campaign, for 

a retailer and including a price announcement. 

 

In compliance with Article 8 of Decree 92-280 of 27 March 1992 amended by Decree 

2003-960 of 7 October 2003 and with its interpretation grid adopted by the 

advertising inter-profession in June 2006, 

 

The signatory, representing the company … (Enter the name of the advertiser) 

 

Confirms to ARPP that its message does not constitute advertising in favor of a 

promotional price. 

 

This message does not therefore refer to a promotion, which is defined as an offer: 

 limited in time or by stock, 

 whose promotional character is assessed in accordance with the interpretation 

grid attached.  

 

The retailer shall ensure, within the rules and good practices applicable in its sector of 

activity, the availability of the products and services advertised in the area concerned 

and, more generally, compliance with the rules on misleading advertising and price 

advertising.  

 

Please indicate, 

 

The title of the commercial: 

 

The name: 

 

The reference and the price (s) of the product (s): 

 

Name of the advertiser and of the signatory: 

 

Denomination, product number 

 

Price 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Date 

 

Name and position of the 

signatory 

 

                     Signature 

 


